Close
 

Mies van der Rohe | 1:1 Golfclub Projekt | Krefeld [DE]

Laatst las ik over het architectuurcollectief Archipel uit België dat op 17 augustus een daguitstap naar het paviljoen in Krefeld heeft gemaakt. Ik kon er niet bij aanhaken, maar het paviljoen is dusdanig interessant dat ik besloot er vorige week zelf een trip aan te wagen.

Sinds mijn studie ben ik groot fan van Mies van der Rohe. Ik heb inmiddels een aantal projecten bezocht en vanwege de tijdelijk aard van het paviljoen wilde ik het niet missen. Krefeld is immers maar een uurtje rijden vanaf Helmond.

Het mooie aan de locatie is dat je er juist niet vlakbij kunt parkeren. Dit lijkt tegenstrijdig, maar zorgt er wel voor dat je het project op een andere manier beleeft. Je moet eerst een rustige woonwijk door om vervolgens bij de Egelsberg en het veld te komen waar het paviljoen gesitueerd. Ik was dus steeds op zoek naar het eerste visuele contactmoment, telkens op zoek naar iets van herkenning.

Eenmaal gearriveerd kwam 1 van de gidsen me tegemoet om me wat te informeren over het paviljoen. Bij het zien van mijn uitrusting vertelde meneer honderduit over het paviljoen, de foto’s die hij zelf heeft gemaakt en hoe het karakter van het gebouw verandert bij de verschillende weersomstandigheden.

Het paviljoen is eigenlijk een ‘niet-gerealiseerde Mies’ dat door het Belgische architectenduo Robbrecht & Daem respectvol is neergezet.

Waar bij het Barcelonapaviljoen marmer en onyx is gebruikt heeft men het in Krefeld in grijs gesausde multiplex en verniste wanden gematerialiseerd. Waar het plan niet duidelijk was is de vloer leeggelaten en is het opgevuld met zand. Alles is perfect in de maat gezet en alle verhoudingen kloppen. Die spiegelende kruiskolommen zijn erg gaaf, maar wel lastig om jezelf niet terug te zien.

Dit sobere uiterlijk heeft iets bijzonders. Je krijgt zin om te zitten en de ruimte en uitzicht op je te laten inwerken. Door de omgeving en het feit dat locatie vrij afgelegen ligt kun je er echt tot rust komen. Het is een echte aanrader. Je kunt nog terecht tot en met 27 oktober. Ga dat zien!

  • 9 notities
  • 27 augustus 2013
  1. immortal-pervert heeft dit van basephotography gereblogd
  2. lunapolisea heeft dit van sixtensason gereblogd
  3. sixtensason heeft dit van basephotography gereblogd
  4. basephotography heeft dit geplaatst